• Vma Ikon
    Svara på 4 frågor om språk Vi vill bli bättre på att ge service till dig som inte har svenska som ditt första språk. Du kan hjälpa oss genom att svara på 4 frågor. Du är helt an...

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Du kommer behöva ha kontakt med både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan under din arbetslöshet. Här kan du läsa mer om vad de olika myndigheterna har för uppdrag och hur vi samarbetar med dem.

Du måste vara anmäld hos Arbetsförmedlingen för att få a-kassa

Arbetsförmedlingens uppgift är att föra samman dem som söker personal med dem som söker jobb.

Om du blir arbetslös ska du skriva in dig hos Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som arbetssökande. Arbetsförmedlingen meddelar därefter oss om att du är arbetssökande och att du kan börja din ansökan hos oss. För att få a-kassa måste du vara anmäld hos Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen gör du en plan för ditt arbetssökande. Om du inte sköter ditt arbetssökande meddelar Arbetsförmedlingen det till oss. Då riskerar du att få en varning eller att vi stänger av dig från ersättning.

Arbetsförmedlingen ger dig råd och tips på vilka jobb du kan söka. De kan också besluta att du ska gå en arbetsmarknadsutbildning eller ett program.

Försäkringskassan betalar ut ersättning vid sjukdom, föräldraledighet och vab

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen, till exempel barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning.

Är du sjuk, föräldraledig eller hemma med sjukt barn ska du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Vi kan inte betala ut ersättning för dagar som du inte kan jobba.

Är du med i ett program via Arbetsförmedlingen?

Är du med i ett program via Arbetsförmedlingen kan inte vi betala ut ersättning till dig. Du ska istället ansöka om ersättning från Försäkringskassan. Det kallas för aktivitetsstöd. Läs mer om hur du gör på Försäkringskassans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktivitetsstödets storlek motsvarar det du skulle ha fått i ersättning av oss. När du får aktivitetsstöd så dras dagarna från din ersättning hos oss. Får du till exempel 100 dagar i aktivitetsstöd så kommer vi dra 100 dagar i ersättning från oss.

Dela:

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad:

Dela: